paint splash
paintKunstwerk Romeo en Juliapaint splashpaint splashpainting

Kunstwerk Romeo en Julia

Lemelerveld was jarenlang een gespleten dorp door het Overijsselse Kanaal dat dwars door het dorp liep. Er was een grote wens om een echte dorpskern te realiseren. Na jarenlang getouwtrek werd in 1995 het Kroonplein gerealiseerd met het kunstwerk Romeo en Julia.

Een gespleten dorp

Het Overijsselse Kanaal liep vroeger dwars door het dorp Lemelerveld en splitste het dorp daardoor op in twee delen. Het was een belangrijke vaarweg voor schepen richting de beetwortelsuikerfabriek. In april 1945 werd de oude houten brug over het kanaal opgeblazen door de Duitsers. Een paar maanden later plaatste ijzerfabriek de Nijl een nieuwe ijzeren ophaalbrug. Sinds 1962 werd het kanaal niet langer gebruikt en daarom gesloten.

Het Kroonplein als hart van het dorp

In Lemelerveld was er al jarenlang een grote wens om een dorpskern te realiseren. Het Overijsselse Kanaal was echter een grote barrière. In 1989 werd een commissie ‘Na(ar) 2000’ opgericht door leden van het Plaatselijk Belang, de Ondernemersvereniging Lemelerveld, gemeente Dalfsen en gemeente Ommen. Zij maakten zich samen hard voor een dorpskern in Lemelerveld. In 1994 kwamen zij het met plan om het kanaal te overkluizen en het Kroonplein te realiseren. De daad werd bij het woord gevoegd. Op 22 februari 1995 werd de eerste paal geslagen. Een aantal maanden later, op 9 september, werd de opening gevierd met een compleet feestprogramma. Nadat er jarenlang was gepraat en gedacht over de kern van Lemelerveld, was het Kroonplein nu gereed en had Lemelerveld eindelijk een dorpshart. Op 4 oktober 1996 werd het kunstwerk Romeo en Julia, een beeld van brons van ruim drie meter hoog, onthuld door de burgemeesters van Dalfsen en Ommen.

paintpaint splashpaint splashpainting